Írta:

3 új ThinkPad X1 gépet is bemutatott a Lenovo a CES-en

Azt hiszem, egy CES-rendezvény sem lenne ugyanolyan, ha a jól megszokott módon a Lenovo nem mutatná be itt minden évben a ThinkPad Carbon X1 frissített változatát.

Éppen ezért nincs ez másképp idén sem, most azonban a megszokott egy készülék helyett rögtön három új X1 terméket mutatott be a Lenovo.

Az új, 5. generációs Thinkpad Carbon X1 gépből a jól ismert változat mellett érkezett egy hibrid – 360 fokban kettéhajtható változat – és egy új, tablet változat is, amelyek most még több felhasználói igényt elégítenek ki a profi közegben.

1. Lenovo ThinkPad X1 Carbon

A Lenovo ThinkPad X1 Carbon már az 5. generációját éli, és talán ez a legjobb laptop – vagy inkább ultrabook –, amelyet a Lenovo valaha készített. Idén jól láthatóan az előző frissítésekhez képest kiemelkedően nagy átalakuláson esett át az X1 Carbon, mivel jóval kisebb lett az elődeinél, és a könnyű karbon-szénszálas anyaghasználatnak köszönhetően a készülék eszméletlenül könnyűre sikeredett.

A nagyobb helykihasználás érdekében a Lenovo minimálisra csökkentette a kijelző körüli káva méretét, így a 13 és 14 hüvelykes kijelzőt egy kisebb készülékházba sikerült besűríteni.

Rátérve a specifikációkra: hardveres téren is sok előrelépés történt: a készülék egy FHD WQHD, 2560×1440 pixel felbontású IPS LCD panelt kapott, amelynek a tetején egy Windows Hello-kompatibilis íriszszkennelős kamera kapott helyet. Természetesen a jól bevált és legendás ThinkPad billentyűzet továbbra is megőrizte régi formáját. Alatta egy Microsoft Precision touchpad kapott helyet, ami fizikai kattintógombokkal is rendelkezik. Apropó: a piros ThinkPad TrackPoint is helyet kapott a billentyűzet közepén.

A Lenovo emellett még egy Thunderbolt 3 és USB-C csatlakozóval, 3 teljes értékű USB 3.0 aljzattal, valamint egy HDMI és MicroSD tárolóval is felszerelte a laptopot. A töltés egyébként az USB-C porton keresztül történik, az akku pedig akár 16 órán át is képes üzemeltetni a gépet.

Ez egy igazán lenyűgöző fejlesztés, a megjelenés pedig februárban várható. Az induló ár 1349 dollár lesz.

 

2. Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Idén a Lenovo jobban megerőltette magát, mivel az X1 széria egy új, kettéhajtható változatot is kapott, amely portok tekintetében teljes egészében megegyezik az X1 Carbonnal.

A 14 hüvelykes képernyőnél itt az érintőkijelző miatt egy szélesebb keretet találunk, és ebben a készülékben már nem LCD, hanem OLED képernyő van, ami Full HD és WQHD felbontásokban érhető el. Az X1 Yoga emellett kapott egy frissített ThinkPad Pen Pro tollat, amely egy sima újratölthető digitális toll, de az írásélmény javítása érdekében egy puha anyaggal vonták be a toll végét.

Ami viszont nagyon egyedivé teszi az X1 Yogát, hogy tablet módnál, amikor a képernyő teljesen hátra van hajtva, az összes billentyű magától behúzódik a készülékházba. Ez olyan, mintha folyamatosan lenyomva tartanánk a billentyűket, csak éppen ez automatikusan működik. Ez azért hasznos, mert korábban nem lehetett két kézzel normálisan megfogni ezeket a készülékeket, mivel a gombok megnyomódtak, ha hozzájuk értünk.

Én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy az ilyesfajta fizikai billentyűzettel ellátott készülékeket nem lehet normálisan tabletként használni, de ettől függetlenül az érintőképernyőnek vannak pozitív tulajdonságai.

A ThinkPad X1 Yoga februártól lesz kapható 1499 dolláros induló áron.

 

3. Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Végül térjünk rá a ThinkPad X1 tabletre. A készülék egy 12 hüvelykes IPS képernyőt kapott, amelynek 3:2-es képaránya van, és 2150×1440 pixeles a felbontása. Ami viszont igazán érdekes, hogy a tablet moduláris kiegészítőkkel bővíthető, így például projektort is csatlakoztathatunk hozzá.

A ThinkPad billentyűzetfedele, amely természetesen lecsatlakoztatható, ujjlenyomatolvasóval is rendelkezik, és a beépített akkumulátornak köszönhetően az 5 órás üzemidő mellé még 5 órát hozzáad.

A tablet valójában egy teljes értékű Windows 10 PC, mivel a hardvere is elég erős, és csatlakozók tekintetében sincs hiány: egy USB-C port, egy USB 3.0 port és egy Mini Display Port is helyet kapott a készülékházon. A megjelenés márciusra várható, és 949 dollár lesz a gép induló ára.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Ha nem tartozol még állandó olvasóink közzé, akkor a “Regisztráció” gombra kattintva tudod ezt pótolni, és mindössze pár kattintásba kerül.