Írta:

Ilyen újdonságokat kap 2017-ben a Windows 10


p>Megérkezett 2017, és a Microsoft gőzerővel dolgozik a Windows 10 új fejlesztésein.

A cég 2016 októberében mutatta be a Windows 10 Creators frissítését, amit a legújabb információk alapján 2017 áprilisában kapnak majd meg a végfelhasználók, de sok olyan fejlesztés van, amiről eddig nem esett sok szó, vagy még csak most derült rá fény, ezért úgy gondoltuk, hogy összeszedjük nektek, milyen újdonságokat tartogat a Windows 10 számára a Microsoft 2017-ben.

Project NEON

Két nappal ezelőtt számoltunk be nektek arról, hogy a Microsoft egy titkos fejlesztéséről szivárogtak ki képernyőképek. A Project NEON fejlesztésről kiszivárgott fotókon jól látható, hogy a Windows 10 felületét a végletekig leegyszerűsítették. A háttér homályosabb, a tálcáról is eltüntették a felesleges dolgokat, és az alkalmazások is egy teljesen új, letisztultabb és izgalmasabb felhasználói felületet kaptak.

A Microsoft a Project NEON-nál az animációkra és az egyszerűségre összpontosít, ha pedig jól megnézzük a képeket, láthatjuk, hogy a Windows 7-nél bevezetett Aero Glass, azaz átlátszó elemek is új értelmet nyertek.

A Project NEON végső soron teljesen megújítja majd a Windows 10 felhasználói felületét, valamint az alkalmazások dizájnját, így az egyik legnagyobb változtatás lesz, amit a Microsoft az elmúlt két évben művelt a Windowszal.

windows-10-neon-6

A Windows 10 és az ARM chipek

A Qualcommal együttműködve dolgozik egy olyan fejlesztésen, amelynek köszönhetően ARM processzorokon is futtatható lesz a Windows 10 egy módosított változata. Erre leginkább a most bemutatott Snapdragon 835 chip lesz alkalmas, és most már hivatalos, hogy ez a Windows képes lesz futtatni az x86-os, azaz 32 bites asztali alkalmazásokat is.

De ARM processzorokon futó Windows 10 nemcsak a Continuum módnál, hanem más területeken is felhasználható lesz. A módosított operációs rendszer nemcsak az előbb említett Snapdragon 835-ös processzorral, hanem a gyengébb 820-as szériával is működni fog, viszont ott csak a Windows Store-ból letölthető alkalmazásokat tudjuk majd telepíteni.

A másik érdekesség ezzel a bejelentéssel kapcsolatban a Surface Phone. Eddig a Microsoft közelgő új csúcskészüléke felől hallhattunk már olyan pletykákat, hogy a készülék képes lesz az x86-os alkalmazások futtatására, ebből pedig szinte biztosra vehetjük, hogy már ez a készülék is támogatni fogja az új technológiát.

windows 10 mobile

Cortana mindenütt

Cortana, a Microsoft digitális személyi asszisztense nagy utat járt be a megjelenése óta. A Microsoft sokat finomított és csiszolt az asszisztensen, amelynek fényes jövőt szánnak.

Azt már tudjuk, hogy a Cortana a VR-szemüvegeknél is működni fog a Windows 10-es eszközökön, viszont amire még csak most derült fény, hogy 2017-ben egy rakás olyan okoseszköz fog érkezni, amelyekbe be lesz építve a Cortana. Ilyenek az okoshangszórók, de a GE (General Electric) például egy okoslámpába építette be a Microsoft digitális asszisztensét.

A másik mérföldkő, amire szintén a napokban derült fény, hogy a Cortana az autókba is beköltözik, és a Microsoft már olyan nagy partnerekkel állapodott meg, mint a BMW, a Nissan és a Renault.

Cortana

Holografikus felület

A Windows 10 Creators frissítése egy nagyon izgalmas funkciót hoz a VR-szemüveg-tulajdonosoknak: akik rendelkeznek ilyen eszközzel, azok a frissítés után már találkozni fognak a Windows 10 holografikus vezérlőfelületével. Ezt a felületet teljes mértékben a VR-szemüvegekhez fejlesztette a Microsoft, hogy jobb legyen a felhasználói élmény. Az új felületnek köszönhetően pedig a VR-felhasználók könnyedén megnyithatják és letölthetik az alkalmazásokat a Windows Store-ból.

A Microsoft a legújabb, 14.986-os Windows 10 insider buildnél már elérhetővé tette a holografikus felületet, így aki rendelkezik valamilyen VR-szemüveggel, már kipróbálhatja a funkciót.

A Windows 10 Creators frissítésének megjelenéséig – ami várhatóan 2017 elejére tehető – valószínűleg még javítanak valamennyit a holografikus képernyő kinézetén és funkcionalitásán, ám ha jól megnézzük a lenti videót, láthatjuk, hogy a jelenlegi dizájn eléggé hasonlít a HoloLensnél is alkalmazott felhasználói felületre.

hololens-xbox-one-controller

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Ha nem tartozol még állandó olvasóink közzé, akkor a “Regisztráció” gombra kattintva tudod ezt pótolni, és mindössze pár kattintásba kerül.